Executive Summary - Pazarlama - 12
2025'in ilk pazarlama bülteninde yine en özel haberlerle karşınızdayız!
Yeni yılın ilk pazarlama bülteninde 2024 yılı ile ilgili verilere ve 2025 yılı öngörülerine yer veriyoruz. Bu hafta gündemde;
Sosyal medya reklamlarının geleceği
Disney’in reklam hamleleri
OMG ve TikTok işbirliği
Sporcuların influencer rolü
ve daha fazlasını okuyacaksınız. Başlıyoruz!
Pazarlama’da Yapay Zekâ Hayal Kırıklığı Yaratabilir
Yapay zekâyı pazarlama alanında müşteriler açısından benimsenebilir hale getirmenin yollarından biri bu teknolojinin arkasındaki insan emeğini ve uzmanlığını vurgulamak olabilir. Harvard Business Review’de kaleme alınan Research: Consumers Don’t Want AI to Seem Human yazısı bu konunun üzerinde duruyor ve yapay zekânın içerisinde var olduğu bir ürünün, müşterilere sunulurken insanlaştırma çabasının kullanıcıların beklentilerini yükselterek hayal kırıklığı yarattığını ifade ediyor. Araştırmaya göre özellikle yapay zekâ tasarımında ve geliştirilmesinde insan katkısını öne çıkarmak müşterilerin güven duygusunu artırıyor.
Sağlık ve finansal hizmet sektörleri özelinde “yapay zekânın arkasındaki uzmanlık ve insan emeğinin vurgulanması” ürünlerin müşteriler tarafından daha hızlı benimsenmesini de beraberinde getiriyor. Buna örnek olarak da eduaide.ai ****verilebilir. Kurucularının eğitim geçmişini öne çıkaran marka, geliştiricilerin kimliklerine dikkatleri çekiyor. Yazıya göre bu anlayış "insan tarafından ve insan için yapay zekâ" anlatısını güçlendirerek tüketici algısını iyileştiriyor.
82 Milyar Dolarlık Pasta
2025 yılında sosyal medya mecralarından Facebook, Instagram ve X’in etkisinin azalacağı öngörülüyor. Diğer yandan da TikTok, Threads, Bluesky gibi yeni platformların etkisini artırması bekleniyor. Statista’ya göre, 2025 yılında sosyal medya reklam harcamaları 82 milyar doları aşacak. Ve işin ilginç tarafı bu bütçenin %80’inden fazlasının Meta platformlarında kullanılacağı tahmin ediliyor. Geriye kalan %20’lik kısım için ise TikTok ve Pinterest gibi mevcut rakiplerin yanı sıra Bluesky ve Lemon8 gibi yeni oyuncuların rekabet edeceği anlamına geliyor.
Musk’ın üzüleceği bir haber ise pazarlamacıların %26’sının X platformuna yapılacak olan harcamaları azaltmayı planlaması. Pazarlamacıların bu kadar karmaşa içerisinde işi kolay değil. Bu karmaşa pazarlamacıları influencer iş birliklerine ve SMS, e-posta gibi ilk taraf veri stratejilerine doğru itiyor. Markalar mevcut bütçelerini daha verimli kullanarak, performansa dayalı platformlara odaklanmaya devam ederken, yenilikçi platformlara temkinli yaklaşıyorlar. Bit artık 2025!
Her Ekranda Kişiye Özel Reklam
Disney, CES’te Tech and Data Showcase ile yapay zekâ destekli dinamik reklamlar, küresel hedefleme araçları ve canlı spor müsabakaları içerisinde kişiselleştirilmiş reklam fırsatlarını tanıttı.
Disney, ESPN yayın platformunda reklam verenler gerçek zamanlı satın alma ve hedefe özel reklam verebilecek. Ayrıca Disney Select AI Engine reklam hedeflemeyi otomatikleştirerek daha iyi sonuçlar verecek. Disney Compass aracı ise reklam kampanyalarının performansını ve yatırım getirilerini izlemeyi kolaylaştırıyor. Disney, 2027 yılına kadar reklam satışlarının %75’ini otomatikleştirmeyi hedefliyor. Disney’in reklam konusuna bu kadar eğilmesinin temel nedeni ise Disney+, Hulu ve ESPN+ platformlarının aylık 157 milyon aktif kullanıcıya ulaşması. Televizyon ve reklam işleri hiç olmadığı kadar dijital ve dijitalleşmeye devam edecek.
TikTok’un Arama Kutusu OMG’nin Elinde
Omnicom Media Group’un (OMG) en büyük rakibini satın aldığını geçen hafta yazmıştık. Bu hafta ise Ominicom, CES etkinliğinde TikTok'un ABD'deki belirsiz geleceğine rağmen platformla olan yeni bir işbirliğini duyurdu.
Bu işbirliği çerçevesinde OMG, TikTok’un organik arama hacmi ve anahtar kelimelerine erişim sağlamaya başladı. Böylece markaların hedef kitleye uygun içerik oluşturucuları bulup etkili içerikler üretebilmesi kolaylaşıyor. OMG, özellikle genç kullanıcıların TikTok’u bir arama platformu olarak kullanma alışkanlığını fark ederek böyle bir anlaşmaya yöneldi. Ajans, TikTok’tan aldığı verileri analiz ederek müşterilerine sosyal platformlardaki tüm aşamalarda (keşiften satın almaya) ulaşma imkânı sağlıyor.
Pazarlamada Yapay Zekâ Etkisi
Yapay zekânın pazarlamayı değiştirdiğine dair bu zamana kadar birçok yazı yazıldı. Ama sizinle Adobe Experience Cloud tarafından ABD'deki 348 pazarlamacı üzerinde yapılan bir ankete dayanarak bazı verileri paylaşmak istiyoruz.
Bu araştırmaya göre, ABD'li pazarlamacıların %63'ü yapay zekayı iş süreçlerine entegre etmiş durumda. Yine son bir yılda pazarlama bütçelerinin %38’i artarken, içerik üretim hacmi %62 oranında yükseldi. Fakat bu gelişmeler, bazı sorunları da beraberinde getiriyor. En büyük sorunlar arasında pazar rekabeti (%36), içerik kalitesini koruma (%36) ve pazarlama trendlerini takip etmek (%34) yer alıyor. Ayrıca stratejik planlama için zaman bulamamak (%32) ve içerik etkinliğini ölçme güçlüğü (%31) gibi sorunlar da dikkat çekiyor. Çok tanıdık geldi değil mi?
Bırakın Topluluk Karar Versin
Sosyal medya platformları içerik denetimi konusunda yıllardır zorluklar yaşıyor. Ama Meta’nın son hamlesi bu konuda dönüm noktası olabilir. Mark Zuckerberg, platformlarında hataları azaltmak, politikaları basitleştirmek ve ifade özgürlüğünü artırmak için gerçek kontrol ekiplerini kaldırarak topluluk notlarına geçiş yapacaklarını açıkladı. Meta’nın bu kararı, 40.000 içerik moderatörünün yerine yalnızca topluluğun bilgeliğine güvenmesi demek. Bu aynı zamanda yanlış bilgilerin platformlarda yayılmasının önüne geçilememesine sebep olabilir.
Bu durum, markalar için hedef kitleleriyle güvenilir bir ilişki kurmayı zorlaştırabilir. Meta’nın bu kararı, platformlarındaki kullanıcı davranışlarını ve reklam performansını da doğrudan etkileyebilir. Yapılan hamle, Donald Trump’ın ABD başkanı olarak dönüşü öncesinde geldi. Ve Meta içerik moderasyon ekiplerini Kaliforniya’dan daha sağ eğilimli Teksas’a taşıma kararı aldı. Anlaşılan Meta’da değişen siyasi iklime uyum sağlayarak kendini sağlama alma derdinde.
Sporcu Yayıncılar Çağı Başladı
Influencerların ve içerik üreticilerinin yeni rakibi sporcular. Jared McCain(NBA oyuncusu), Christiano Ronaldo gibi sporcular, sosyal medya platformlarında milyonlarca takipçiye ulaşıp sponsorluklarla markaların hedef kitlelerine ulaşmaya çalışıyor. Takımlar da sporculara içerik üretimi için stüdyo gibi destekler sağlayarak bu dönüşüme bir anlamda destek veriyor. Sporcuların sosyal medyada aktif olması, markalar için geniş ve etkili bir hayran kitlesine ulaşmak anlamına da geliyor. Win-win stratejisi yani.
Zaten markalar da bu iş birliklerinin kendilerine katkı sağladığını açıkça ifade ediyor. 2025 için ise bu trendin pazarlama stratejilerinde daha fazla yer alması bekleniyor. Tabii bütçesi geniş olan markalar için :)
Sporun Adresi Netflix
Sporun etkisini fark eden ve en iyi şekilde kullanmaya çalışan marka; Netflix. Öyle ki canlı spor yayınları sayesinde abone tabanını genişletiyor. 2024 Noel’inde NFL maçlarını yayınlaması, Jake Paul ve Mike Tyson boks maçı, WWE Raw ve Kadınlar Dünya Kupası gibi etkinliklerin yayınlanması yeni abone kazanma stratejisi amacıyla atılan adımlar. Canlı spor etkinliklerinin yüksek maliyeti ve teknik zorluklarına rağmen Netflix Jake Paul ve Mike Tyson boks maçında sadece 1,4 milyon yeni abone kazandı. Bu da stratejinin doğruluğunu kanıtlayan bir rakam. Televizyon dijitalleşti demiş miydik?
Streaming’de Reklam Dönemi
Streaming yayıncılığının ilk on yılında, özellikle Netflix tarafından savunulan görüş, reklamların televizyon ekranlarından kaybolacağı yönündeydi. Tüketiciler kesintisiz izleme deneyimi için ödeme yapmaya hazır görünüyordu. Ancak, ekonomik sıkıntılardan dolayı tüketicilerin düşük ücret karşılığında reklam görmeyi tercih etmesi ve abone artışının yavaşlaması markanın yeni gelir kaynaklarına yönelmesine sebep oldu.
2024 yılında Birleşik Krallık’ta streaming reklamcılığı pazarı 1 milyar sterlini aştı. Netflix’in abonelerinin %20’si reklam destekli paketi tercih etti. Bu yöntemi sadece Netflix kullanmadı. Amazon ve Disney’de aynı yöntemi benimsedi. Ekonomik kriz sadece bizi değil tüm dünyayı etkiliyor. Reklamcılık da buna hızla uyum sağlıyor.
TikTok’tan İlham Alan Oyunlar
Mobil oyun geliştirici HOMA, TikTok’un #CleanTok trendinden ilham alarak geliştirdiği "Clean It" adlı mobil oyunuyla büyük bir başarı elde etti. TikTok’un popüler #CleanTok trendi kullanıcıların kirli alanları temizlediği videolardan oluşuyor. Oyunda ise kullanıcılar kirli alanları temizleyerek ilerliyor. Oyuncular, temizlik araçlarını kullanarak seviyeleri tamamlıyor, yeni ekipmanlar satın alarak ilerleme hızını artırıyor. Görsel tatmin ve rahatlama hissi veren oyun, #CleanTok trendinin düzen ve terapi hissini mobil oyunda da yaşatıyor. Oyun ilk altı ayında 2,5 milyondan fazla indirmeye ulaştı. Bu durum trendlerin oyun pazarlamasındaki gücünü göstermesi açısından kayda değer bir gelişme.
TikTok trendlerinden faydalanan HOMA, gündelik oyun türlerini platformdaki popüler içeriklerden esinlenerek geliştiriyor. Aynı zamanda şirket içerik stratejileri ve yatırım süreçlerinde de TikTok temsilcilerinden düzenli destek aldı. Bu desteğin amacı TikTok’un mobil oyun yayıncılarıyla daha yakın ilişkiler kurma stratejisinin bir parçası. TikTok’un oyun pazarında etkinliği artırma çalışmaları yasaklanma riski ile birlikte düşünüldüğünde sürdürülebilirliği konusunda endişeleri de beraberinde getiriyor.
Temu Durdurulamıyor!
2022 yılında faaliyete geçen Temu, 2024 yılı itibariyle sektördeki yerini sağlamlaştırdı. ABD’de Apple’ın açıkladığı verilere göre en çok indirilen uygulama oldu. Ayrıca 50 milyar doları aşması beklenen satışları ve aylık 700 milyon kullanıcı sayısı ile Amazon karşısındaki en büyük rakiplerden biri olmaya da aday.
Temu yoğun reklam kampanyaları ve dikkat çeken sloganlarıyla geniş bir müşteri kitlesine ulaştı. Uygun fiyat politikası ve yerel tedarikçilerle olan iş birlikleri sayesinde sunduğu hızlı kargo hizmetiyle de kullanıcıları kendine bağlıyor. Covid virüsü gibi hızla yayılan marka, 86 ülkede faaliyet gösteriyor. Türkiye’de ise Temu, yurt dışından yapılan alışverişe getirilen fiyat limitinin ana sebebi.
Amazon’un Temu’ya rakip olarak çıkardığı Haul’u bültenimizde yazmıştık. İlk olarak ABD’De kulanıma açılan platformun amacı da Temu gibi ucuz ürünler satmak. Temu gibi Haul’da çevresel etkiler ve kalite konusunda endişelere yol açıyor. Bakalım rekabetin kazananı kim olacak?
Güzel İşler: Sahada İndirim Yağmuru
Itaú Bankası, Africa Creative ile iş birliği yaparak Brezilya’daki Botafogo ve Palmeiras maçı sırasında futbol sahası reklam panolarını alışveriş yapılabilir bir platforma dönüştürdü. Panolarda bankanın çevrimiçi pazar yeri Itaú Shop tanıtılırken top her panoya temas ettiğinde taraftarlara gerçek zamanlı indirim kuponları sunuldu. Kampanya, sosyal alışverişi ve nesnelerin internetini birleştirerek tanıtımı doğrudan satışa dönüştürüyor. Sadece bir saat içinde 20 milyon müşteriye ulaşarak 2,27 milyon R$ değerinde satış gerçekleştirmesi de bu yöntemin başarısını kanıtlıyor.
Bu haftalık derlediğimiz haberler böyle. Siz bu satırları okurken, biz sonraki bülten için çoktan haberleri biriktirmeye başladık. İki hafta sonra pazarlama dünyasının en çarpıcı gelişmeleriyle tekrar karşınızda olacağız.
Eğer bu pazar arkadaşlarına bir güzellik yapmak istersen, bülteni paylaşabilirsin.
Bilgi paylaştıkça çoğalır, spam klasöründe kaybolmadığı sürece 😉