Executive Summary - Pazarlama - 11
Reklam devleri Omnicom-IPG birleşmesi, pazarlamacıların YZ endişeleri ve TikTok'un ABD'deki son şansı ile yılın son pazarlama gündemi.
Pazarlama gündemi yılın son günlerinde biraz durgun. Ama bu durgunluğa rağmen en önemli konuları sizin için derleyip yazdık. Bu bültende okuyacaklarınız;
Omnicom’un IPG’yi satın alması
Skechers’in özensiz yapay zekâ reklamı
TikTok’un son şansı
Micro ve nano influencerların etkisi
hadi başlayalım!
Geleceğin rekabet arenaları
2024’ün son bültenine gelecek öngörüleri ile başlamak istedik. McKinsey’in “Bir sonraki rekabet arenaları” raporu ile bugünden 2040’a doğru bakacağız. McKinsey’in büyüme potansiyeli gördüğü 18 sektörün ilk beşi hemen aşağıda. Zirvede e-ticaret var. 2040’ta da zirvede olacak. Yapay zekâ yazılım ve servisleri büyük patlama yapacak sektör gibi gözüküyor. Bulut hizmetleri, elektrikli araçlar ve dijital reklamlar listenin diğer büyüyecek sektörleri. Reklamcıların genelini bilmiyorum ama dijitalciler aç kalmayacak gibi gözüküyor. 🤣
E-ticaret sektör verilerine detaylı bakarsak:
2022’de yaklaşık 4 trilyon dolar seviyesinde olan gelirin 2040’a gelindiğinde 14 ila 20 trilyon dolar aralığına çıkacağı tahmin ediliyor.
Yıllık bileşik büyüme oranının (CAGR) ise yüzde 7 ila 9 arasında olması öngörülüyor.
Kâr marjının yüzde 2 ila 5 arasında sıkıştığının da altını çizelim.
Dijital reklamcılık tarafında ise;
2022’de yaklaşık 520 milyar dolar olan gelirin, 2040’ta 2,1 ila 2,9 trilyon dolar seviyesine ulaşması bekleniyor.
Yıllık bileşik büyüme oranı ise e-ticaretten daha fazla; yüzde 8 ila 10 aralığında.
Kar marjlarının yüzde 15 ila 20 arasında kalması öngörülüyor.
Omnicom ve IPG birleşti
Reklam sektörü geçtiğimiz haftayı Omnicom ve IPG birleşmesini konuşarak geçirdi. Omnicom Group ve Interpublic Group (IPG) 13 milyar dolarlık bir anlaşmayla birleşme kararı aldıklarını duyurdular.  Bu birleşme, yıllık 25,6 milyar dolarlık birleşik gelirle dünyanın en büyük reklam ve pazarlama ajansı grubunu oluşturacak.
Omnicom ve IPC’nin birleşmesi, reklamcılık sektöründe önemli bir yeniden yapılanmayı temsil ediyor. Dijital devrim ve yapay zekanın sektörü dönüştürdüğü bir dönemde, bu hamle, çalışanlar için ciddi bir tehdit demek. Açıklamalarda gelir getiren pozisyonların korunacağı belirtilse de, operasyonel verimlilik adına bazı işten çıkarmalar beklersek yanılmayacağımızı düşünüyorum. Müşteriler açısından, hizmetlerde iyileşme ve daha geniş bir yetenek havuzuna erişim gibi avantajlar beklenirken, birleşme sürecinin getirebileceği geçici aksaklıklar da dikkate alınıyor.
Bu birleşme, WPP ve Publicis Groupe gibi rakipler üzerinde baskı oluşturabilir ve sektörde daha fazla konsolidasyon dalgasını tetikleyebilir. Ayrıca, yapay zeka ve veri odaklı pazarlama hizmetlerine yapılan yatırımların artırılması, şirketlerin rekabet avantajını sürdürmeleri için kritik önemde.
Sektörün en kırılgan kısmı olan yaratıcı işler, hâlâ tehdit altında. Ajanslar, veri analitiği ve entegre hizmetlere odaklanarak yeni iş modelleri geliştirmeye odaklansa da bu dönüşüm Don Draper tarzı geleneksel reklamcılık anlayışını geride bırakıyor.
Skechers Komple Yok!
Skechers Vogue dergisin Aralık ayında tam sayfa olarak verdiği reklamda yapay zekâyı kullandı. Kullanması ciddi bir sorun değil ama savsaklığı sorun. Reklamda yapay zekâ ile üretilmesinden kaynaklı bulanık yüzler, okunamayan metinler ve kopan bir elbise gibi özensizlikler var. İnternette reklamla ile ilgili bolca yorum var. İş markadan nefret etme noktasına kadar gelmiş. Anlaşılan Dall-e’ye promptları ajans başkanının çocuğu yazmış :)
Pazarlamacının İnkâr Evresi
AdWeek, 350 okuruna yapay zekâ teknolojileri ile ilgili çeşitli sorular sordu. Ankette katılımcılar, %46’sı yapay zekânın pazarlamada daha fazla işi ortadan kaldıracağını düşünürken, yalnızca %8’i daha fazla iş yaratacağına inanıyor. Buna rağmen, %67 gibi büyük bir çoğunluk yapay zekânın kendi işlerini tehdit etmediğini belirtiyor. Konunun özeti sektör yapay zekânın yaratacağı etkinin farkında ancak çoğunluğun kendine güveni tam. Ben değil başkaları işsiz kalır diyor. :)
Android XR: Bu Sefer VR/AR İşi Tutacak mı?
Android XR, Google’ın artırılmış gerçeklik (AR), sanal gerçeklik (VR) ve karma gerçeklik (MR) teknolojilerini birleştiren yeni nesil platformu. Daha önce AR ve VR ile ilgili tespitlerimizi ve pazarlama açısından istedikleri başarıya ulaşamadıklarını yazmıştık. Bu sefer Android XR, Google’ın pazarlama stratejisinde XR (Genişletilmiş Gerçeklik) teknolojisini erişilebilir ve kullanıcı odaklı hale getirmeyi hedefleyen güçlü bir hamle. Üstelik yapay zekâ destekli.
Android XR, Gemini sayesinde karmaşık teknolojiyi basitleştirerek kullanıcıların doğal bir şekilde cihazlarla etkileşim kurmasını sağlıyor. Bu da diğer VR ve AR cihazlarından farklı olarak tüketici deneyimini iyileştiren önemli bir özellik.
Play Store uyumluluğu ve cihazlar arası tutarlılık, bireysel kullanıcılar ve işletmeler için entegrasyonu kolaylaştırıyor. Google, Android XR ile kullanıcıları, geliştiricileri ve iş ortaklarını kendisine çekerek artırılmış gerçeklikte lider pozisyonuna geçmek istiyor. Apple Vision Pro ile yapamadı ama Google Meta’nın karşında güçlü bir rakip olarak konumlanabilir.
TikTok’a Son Bir Şans
TikTok, ABD hükümetinin uygulamanın ABD'deki işleyişini bir Amerikan şirketine satmasını zorunlu kılan yasaya karşı itirazını, ABD Yüksek Mahkemesi’nde savunma şansı elde etti. Fakat bu verilen kararın durdurulması anlamına da gelmiyor. TikTok’a verilen süre 19 Ocak’ta dolacak. Şirket, kendisi ile ilgili yapılan hukuksuzluğun ötesinde yasanın temelinde bir sorun olduğunu savunuyor. TikTok, yasanın temellerine karşı çıkarak aslında mevcut kuralların haklı gerekçesi olmadığını öne sürüyor. Bu, şirketin ABD'deki yasağı önlemek için son yasal mücadelesi olabilir. Trump’da yasağın ertelenmesi için mahkemeye başvurdu. Yapmak istediği süreci geciktirerek koltuğa oturduğunda bir çözüm bulabilmek.
TikTok bir yandan da mahkeme süreçleri ile bir yandan da zorunlu satış yasasını durdurmak için ABD’deki kullanıcı sayısını artırmaya yönelik hamleler yapıyor. Bunlardan biri uygulama için alışverişi artırmak için TikTok Shop kredileri sunan ödül programı. Bu program sayesinde kullanıcılar arkadaşlarını davet ederek ve belirli miktarlarda alışveriş yaparak yüzlerce dolar kazanabiliyor. Platform devlete karşı kullanıcı desteğini bir koz olarak kullanmayı hedefliyor.
Pazarlamacıların TikTok Endişesi
Bu işin bir de reklam tarafı var. 19 Ocak 2025’te yürürlüğe girmesi planlanan yasak sonrası uygulama mağazalarından indirilemez hale getirecek. Eski kullanıcılar ise yeni güncellemeleri alamayacak. Pazarlamacılar ise TikTok tarafında harcadıkları bütçeleri ve kampanyaları ne yapacağını, nereye aktaracağını düşünüyor.
Pazarlamacılar için bu değişim çarpıcı. Bir zamanlar aşırı bir ihtimal gibi görünen yedek stratejiler artık öncelikli hale geliyor. Instagram’ın kapatılması ile geçici olarak bizim yaşadıklarımızı yaşama sırası ABD’de. Sahi bizim pazarlamacılar o süreçte ne yapmıştı?
Reklamcıların Gözde Kitlesi: Haber Kurtları
Haber okuyan kitle reklam verenler için oldukça değerli. Araştırmalar, haber tüketicilerinin genel kitlelere kıyasla reklamlara 2,5 kat daha fazla dikkat ettiğini gösteriyor. Bu yüksek dikkat seviyesi, daha iyi hatırlama ve eyleme geçme oranlarıyla doğrudan bağlantılı.
Güvenilir haber platformlarında reklam vermek, markaların algısını güçlendirirken, daha yüksek tıklama oranları (CTR), etkileşim ve dönüşüm sağlıyor. Örneğin, Coca-Cola, The Wall Street Journal ve BBC News gibi güvenilir platformlarda reklam vererek marka imajını güçlendiriyor ve daha olumlu bir algı yaratıyor. Reklam verenler geniş kitlelerin dikkatini çekmek için haberlere ilgi gösteren tüketicilere odaklanarak avantaj elde etmek istiyor. Haber okuyan kitlenin bilgi arayışında aktif ve güvenilir kaynaklarla etkileşimde bulunmaya istekli olması onları reklam verenler açısından öncelikli hedef haline getiriyor.
Etki ama nereye kadar?
TikTok’un etkisiyle influencer pazarı büyürken, reklam verenler artık daha fazla yatırım getirisi sağlayan micro ve nano içerik üreticilerine yöneliyor. Geniş kitlesi olan influencer’lar, niş alanlara odaklanarak kendilerini farklılaştırmazsa etkilerini kaybetme riskiyle karşı karşıyalar. HypeAuditor’a göre, nano influencerlar (%2,53 etkileşim oranı) geniş kitlesi olan influencerlardan (%0,92) daha yüksek etkileşim sağlıyor. Markalar da bu duruma bağlı olarak uzmanlaşmış içerik ve sadık bir takipçi kitlesine sahip üreticilerle çalışarak daha güçlü etkileşim ve dönüşüm elde ediyor.
Güzel İşler
ChatGPT’ye Noel Baba geldi. Noel Baba Modu, Gelişmiş Ses Modu içerisinde eğlenceli bir seçenek. Bu özel mod, Ocak ayı başına kadar kullanımda olacak. Noel neşesi bu defa telefonlar üzerinden tüketicilerin evlerine dolacak.
Marjinal su markası Liquid Death, yetişkin bezi markası Depend ile iş birliği yaparak “Pit Diaper” isimli bir ürün geliştirdi. Yetişkin bezi olan bu ürün, konserlerde tuvalet molası vermek istemeyenler için tasarlandı ve sızıntısız koruma sağlıyor. Metalci tarzı ve vegan deri kaplamasıyla dikkat çeken ürün, 75 dolara satışa sunuldu ve 24 saat içinde tükendi. Konserlerde tuvalete gitmemeye meraklı böyle bir kitlenin olması da ilginç :))
Bir bülteni daha Elon Musk olmadan bitirdik :) İki hafta sonra sizin için derlediğimiz en önemli pazarlama gündemleriyle karşınızda olacağız.
Şimdiden herkese iyi yıllar…