Executive Summary - Yapay Zekâ - 12
Sam Altman'a karşı Musk-Zuckerberg ittifakı, Open AI ve Google'daki son yapay zekâ haberleri, Kiracıların korkulu rüyası yeni ev sahibi YZ ve daha fazlası bu haftaki bültende!
Yapay zekâ dünyası 2024'ün son ayında oldukça hareketli günler geçiriyor. Bizim bülten de bu hareketten nasibini alıyor.
🥊 OpenAI'ın karşıtı Musk ve Zuckerberg
🚀 Google'ın yeni yapay zekâ modelleri
🏠 Kiracıları hedef alan tartışmalı YZ sistemleri
🥃 Viski tadabilen, patronları da üzen yapay zekâya kadar
türlü türlü konu bu haftanın bülteninde. Keyifli okumalar!
OpenAI'ın Şirketleşmesine Karşı İki Milyarder: Musk ve Zuckerberg
Geçtiğimiz bültende Musk’ın OpenAI’ın kâr amacı gütmeyen bir kuruluşken kâr amacı güden bir yapıya dönüşümünü engellemek için mahkemeye başvurmasından bahsetmiştik. OpenAI, bu hamlenin asıl amacının Musk’ın xAI’ı desteklemek için yaptığını savunarak karşı bir dava açtı. Hatta bununla kalmayıp 2018’de OpenAI’da ayrılan Musk’ın şirketi kâr amacı güden bir yapıya dönüştürmek için nasıl uğraştığını ispatlayan e-postalarını paylaştı. Bildiğin ifşa.
OpenAI’nın kâr amacı güden yapısını engellemek adına mahkemeye koşan bir başka firma ise Meta. Zuckerberg bu savaşta Musk’ın tarafında yer alıyor. Geçen yıla kadar bir kafes dövüşü yapmak isteyen bu ikilinin şimdi karşılarına Sam Altman’ı almak istemeleri dikkat çekici. Meta’nın sunduğu dilekçedeki gerekçeler Musk ile aynı. İki patronun da OpenAI’ın hızlı yükselişine çelme takmak için uğraştıkları da yadsınamaz bir gerçek.
OpenAI'ın 'Yetiş Ya Rekabet' Serisi
OpenAI yıl sonu için özel olarak 12 günlük bir lansman kampanyası yapıyor. Geliştirdiği teknolojiler ile ilgili 12 yeni özelliği 5 Aralık tarihinden itibaren her gün duyuran OpenAI’ın yenilikleri sıralı tam liste hemen burada.
1. Gün ChatGPT o1’in matematik ve bilim alanlarında etkili çıktılar verebildiğini duyurdu. En önemlisi ise aylık 200 dolarlık fiyatı ile Pro aboneliği duyurdu. Gelen eleştiriler parasını hak etmediği yönünde.
2. Gün Geliştiricilere yönelik olarak AI Reinforcement Fine-Tuning adlı yöntem tanıtıldı. Bu yöntemin temel amacı yapay zekâ yanıtlarının performansını artırmak.
3. Gün beklenen haber geldi ve Sora duyuruldu. ChatGPT Plus üyeleri, ayda 50 adet 720p çözünürlükte 5 saniyelik video üretebiliyor. Pro üyelikte ise 500 adet 1080p çözünürlükte ve 20 saniyeye kadar video oluşturma, sınırsız düşük öncelikli üretim ve filigransız indirme imkânı sunuluyor. Yapay zekâ video oluşturma aracı ilk andan itibaren etkileyici olarak adlandırılsa da kapsamlı özelliklerine erişmek için 200 dolarlık bir ücreti gözden çıkarmak gerekiyor.
4. Gün ChatGPT’ye Canvas eklendi. Canvas, ChatGPT’nin yazma ve kodlama projelerinde daha etkili çalışmanıza olanak tanıyan yeni bir arayüz. Bu arayüzle kullanıcılar, metinleri ve kodları düzenleyebiliyor, uzunluk ve okuma seviyesi gibi özellikleri ayarlayabiliyor. Ayrıca hata düzeltme gibi işlemleri hızlıca gerçekleştirebiliyor. GPT-4o’nun gelişmiş modelleriyle desteklenen Canvas, belirli görevler için otomatik olarak açılıyor ve metin ya da kod üzerinde doğrudan yorumlar ve düzenleme önerileri sunuyor.
5. Gün Apple Intelligence erişimi duyuruldu. Apple yapay zekâsına kavuştu derken duyurunun ardından ChatGPT’ye bir süre erişilemedi. Yapay zekâsına kavuşamayan Apple’ın acıklı hikayesi.
6. Gün ChatGPT ses moduna canlı kamera eklendi. Kameranızı açtığınızda ChatGPT ekrandaki nesneleri görüp algılayabiliyor ve sesli asistan ile gördükleri hakkında konuşulabiliyor.
7. Gün sohbetlerinizi düzenlemeniz için Projeler adlı bir özelliğin eklendiği duyuruldu.
8. Gün ChatGPT’nin ücretli abonelere açık olan arama özelliği tüm kullanıcılara açıldı. Ayrıca bu özellik Gelişmiş Ses Modu ile de entegre edildi.
9. Gün daha çok geliştiricilere yönelik özellikler duyuruldu. Özellikler arasında OpenAI o1 modeli, Realtime API güncellemeleri, Tercih Temelli İnce Ayar ve Go ile Java SDK’ları gibi yeni araçlar var. Bu araçlar, yapay zeka modellerinin özelleştirilmesini kolaylaştırırken performansı artırıp maliyetleri düşürüyor. OpenAI o1 modeli karmaşık görevlerde yüksek doğruluk sağlarken, Realtime API sesli uygulamalar için düşük gecikme ve daha fazla kontrol imkânı sunuyor.
10. Gün WhatsApp üzerinden ChatGPT’nin kullanılabileceğini öğrendik. 1 (800) 242-8478 numarası üzerinden ChatGPT'yi WhatsApp ve sabit hatlarla kullanılabiliyor. WhatsApp entegrasyonu, hesap zorunluluğu olmadan metin tabanlı etkileşim sağlıyor. Aynı zamanda ABD'de telefon aramalarıyla ücretsiz 15 dakikalık konuşma imkânı sunuyor.
11. Gün Mac için ChatGPT uygulaması, BBEdit, MatLab, Nova, Script Editor ve TextMate gibi yeni uygulamalara destek vermeye başladı. Ayrıca, Gelişmiş Ses Modu, diğer masaüstü uygulamalarla çalışırken kullanılabilir hale getirildi.
12. Gün OpenAI’ın iki yeni modeli olan o3 ve o3 mini tanıtıldı. Bu özellikler üstün performans için tasarlandı. Bu modeller karmaşık matematiksel ve bilimsel sorularda yüksek başarı oranı sunuyor.
12 gün sonunda geldiğimiz noktayı şahsen özetlemek isterim. “Ehhhh.” Çoğu özellik iyileştirme ve geliştirme tadında şeyler. Sora, canlı kamera gibi özellikler aylar önce duyurulmuştu. OpenAI bu defa pek heyecan yaratmadı.
Google, Rakip Kaleyi Zorluyor
Google’ın YZ yarışında yenilmeyeceğini daha önce yazmıştım. Arama konusunda kaleyi korumakla yetinmedi yeni YZ duyuruları ile gündemi belirledi. Canlı kamerayı, OpenAI’dan bir gün önce duyurdu. Veo2’den gelen ilk görüntüler Sora’yı solladığını gösterir nitelikte. Gelin kısa kısa Google duyurularına bakalım.
Gemini 2.0’yi Google ve DeepMind beraber geliştirdi. Bu model karmaşık görevleri kolaylaştırmayı amaçlıyor. Gelişmiş özellikleri arasında, uzun bağlamları anlama, detaylı akıl yürütme, çok adımlı talimatları takip etme ve Google Arama, kod çalıştırma gibi araçları doğrudan kullanma var. Gemini 2.0 Flash ise görüntü, video, metin ve ses gibi farklı formatlarla çalışabiliyor. Ayrıca araçlara ve kodlara doğrudan erişim sunuyor. Şimdilik geliştiricilere sunulan bu model, Ocak ayında herkes için erişime açılacak. Google bu modeli OpenAI’in o1-preview ve o1-mini modellerindeki "akıl yürütme" tekniklerine karşılık olarak geliştirdi. Ancak testlerde doğruluk sorunları yaşadığına dair iddialar da dile getiriliyor.
Sora’ya karşılık Google Veo 2’yi duyurdu. Gerçeğe yakın görüntü işleme kabiliyeti, sinematografik detaylara hâkimiyeti sayesinde 4K çözünürlükte ve dakikalarca süren yüksek kaliteli videolar üretebiliyor. Daha şaşırtıcı olan ise sinematik efektler, lens türleri ve çekim açıları gibi özelliklerle kullanıcıların taleplerine hassasiyetle yanıt veriyor olması.
Imagen 3, foto gerçekçilikten animeye kadar farklı tarzlarda net ve detaylı görüntüler üretebiliyor.
Whisk ise istediğiniz tarz ve sahneleri belirleyerek görseller oluşturmanızı ve bunları remix yaparak kendinize özel tasarımlar yaratmanızı sağlıyor. Imagen 3 ve Gemini modelleriyle çalışan bu araç, görsellerinizi açıklayıp yeniden düzenliyor.
GenCast, 15 güne kadar hava durumunu hızlı ve doğru tahmin edebilen bir yapay zekâ modeli. Aşırı sıcaklık, rüzgâr ve kasırga gibi olaylarda mevcut sistemlerden daha iyi sonuçlar verdiği de kanıtlandı. Google bu modeli açık kaynak olarak sunuyor.
NotebookLM, yeni arayüzüyle içerik yönetimini kolaylaştırmayı amaçlıyor. Sesli özetlerde yapay zekâ sunucularla etkileşim kurarak sorular da sorabiliyorsunuz. Ayrıca, NotebookLM Plus ile daha fazla sesli özet, özelleştirilebilir yanıtlar ve gelişmiş güvenlik özellikleri de sunuluyor. Bu özellikler, özellikle işletmeler ve ekipler için etkili bir kullanım sağlayabilir.
Deepfake'lere Karşı Yeni Dedektif
İngiltere merkezli Surf Security, deepfake’leri tespit edebilen dünyanın ilk tarayıcısını beta sürüm olarak kullanıma sundu. Aracın doğruluk oranı %98. Özellikle sesli içeriklerdeki sahtecilikleri 2 saniyeden kısa sürede tespit edebiliyor. Ayrıca WhatsApp, Zoom, Slack gibi platformlarda çalışabiliyor. Deepfake’lerin sahte haber ve dolandırıcılık gibi artan tehditlerine karşı medyayı ve askeri kurumları korumayı amaçlayan bu teknolojinin gelecekte bu tip durumlara karşı daha etkili olabilecek şekilde genişletileceği belirtiliyor.
Kiracıların Yüzü Hiç Mi Gülmez?
Yapay zekâ sadece meslekler için bir tehdit değil. Kiracıların da çekeceği var anlaşılan. Mary Louis 17 yıllık düzenli kira ödemelerine ve düşük gelirli kiracılara sağlanan bir konut yardımı kuponuna rağmen SafeRent’in değerlendirme sisteminin kendisine düşük puan vermesinden dolayı ev bulamıyor. Mağdur Mary Louis, SafeRent’in yapay zekâ destekli kiracı tarama sistemi tarafından düşük puan verilerek mağdurlar edilen kişilerle beraber şirketi dava etti. Davada yapay zekâ sisteminin düşük gelirli Black ve Hispanic kiracıları haksız şekilde dezavantajlı duruma düşürdüğünü ve barınma eşitliğini ihlal ettiğini iddia ediliyor. Davadaki iddiaları reddeden SafeRent, tazminat ödemeyi ve puanlama sistemini beş yıl süreyle durdurmayı kabul etti.
Robotları Saatler içinde Eğiten Teknoloji: Genesis
Genesis, robotların görevlerini simüle edilmiş bir ortamda 430.000 kat daha hızlı öğrenmesini sağlayan, açık kaynaklı bir fizik simülasyon platformu. Carnegie Mellon Üniversitesi öncülüğünde geliştirilen bu platform, robotlara onlarca yıl sürecek eğitimi sadece saatler içinde verebiliyor. Python tabanlı sistem sayesinde kolayca erişilebilir olan Genesis, 3D fizik simülasyonları ve gerçekçi fizik ve ışın izleme videoları üreterek robotların öğrenme süreçlerini hızlandırıyor. Aynı anda 100.000 simülasyon çalıştırabilen bu teknoloji, robotik araştırmalarını daha hızlı, etkili ve herkes için ulaşılabilir hale getirmeyi amaçlıyor.
Movie Gen AI Instagram’da Kullanılacak
Instagram, Meta’nın Movie Gen AI modeliyle desteklenen ve videolardaki her şeyi değiştirmeye imkân veren yeni bir yapay zekâ düzenleme özelliğini 2025 yılında kullanıma sunmayı planlıyor. Bu özelliğin kullanıcıların yazdıkları komutlarla fotoğraflarındaki arka planları, kıyafetleri ve nesneleri değiştirebileceği ifade ediliyor. Aşağıdaki tanıtım videosunu izlemenizi öneririm.
Ayrıca Meta’nın Movie Gen’i tanıtırken açıkladığı, kişisel videolar oluştururken insanın doğal görünümünü ve hareketlerini aslına uygun şekilde yansıtma taahhüdünü de bu yeni özellikle gösteriyor. Meta, Movie Gen ile kişisel videolar oluştururken insanın doğal görünümünü ve hareketlerini aslına uygun şekilde yansıtmaya önem veriyor. Bu sayede, yapay zekâ ile üretilen videolarda kimlik ve hareketlerin gerçekçiliği korunuyor. Meta’nın bu araçla Sora ve Adobe’nin Firefly Video modeli ile rekabet etmesi hedefleniyor.
YZ Sadece İşsiz Bırakmıyor, Patron Gibi Viski de İçebiliyor
Yapay zekânın viski tadımı yapabildiğini ve hatta bu konuda bir uzman olarak içindekileri ayırt edebildiğini düşünebiliyor musunuz? Evet bu da oldu. Geliştirilen teknoloji ile yapay zekâ ABD ve İskoç viskilerinin aromalarını %90’ın üzerinde bir doğrulukla ayırt edebiliyor. Fraunhofer Proses Mühendisliği ve Paketleme Enstitüsü tarafından yapılan çalışmada 16 viskinin kimyasal yapısı ve aromaları analiz edildi. Yapay zekâ, ABD viskilerinde genellikle karamelimsi bir tat veren mentol ve citronellol bileşenlerini, İskoç viskilerinde ise isli veya tıbbi aromalarla ilişkilendirilen metil dekanat ve heptanoik asiti temel alarak ayırt etti. Patronları bile uyuz edecek bir teknoloji. :)
İki hafta sonra yüzlerce gelişme içerisinden en önemlilerini seçip yazmaya devam edeceğiz.
Gelecek hafta görüşmek üzere!